4 Nisan 2015 Cumartesi

Ağız İçinde Kullanılan Sabit Apareyler

Braketler: Braketleri kullanım şekline ve kullanılan malzemeye göre sınıflandırabiliriz. Bunlar dişin arka yüzeyine yapıştırılan braketler, ön yüzeyine yapıştırılan metal ve seramik braketler. Seçilecek olan braketler tedavinin şekli, hastanın beklentisi, sosyal statüsü ve yaşına uygun olarak belirlenir. Bu apareyler tedavinin sonuna kadar ağzınızda kalır.

Lingual Braket

Porselen Braket

Metal Braket
Dişlere Bantlar Aracılığı ile Yapıştırılan Braketler: Arka dişlerin öne hareketini engelleyen aparey çeşididir. Nance ve lingual ark ve sabit yer tutucu apareyleri bu grupta örnek gösterebiliriz.


İnsanda bulunan bazı alışkanlıkları önlemek için alışkanlık kırıcı apareyler dişlere bantlar aracılığı ile yapıştırılır.


Alt çeneyi ileri almak için kullanılan sabit apareyler: Bu çeşit apareyler üst çene arka bölgesinden alt çene köpek dişi bölgesine uzanarak kullanılırlar. Apareyler bünyelerinde bulunan bir çeşit zemberek (yay) veya piston-tüp aracılığı ile itici kuvvet uygulamak suretiyle etki gösterirler. Aparey aktive edildiklerinde alt çene önde konumlanır. Bu tarz apareyler sabit oldukları için ağızda mola vermeksizin etkilerini gösterirler ve dolayısıyla hasta kooperasyonuna ihtiyaç kalmaz. Çeşitli firmaların ürettiği birçok aparey olmasına rağmen en sık kullanılanlar Herbst, Jasper jumper ve Forsus’tur.



Lingual Retainer : Ortodontik tedavi sonuçlandıktan sonra mevcut durumu muhafaza edebilmek için pekiştirme apareyleri kullanılır. Lingual retainer adı verilen sabit pekiştirme apareyi sıklıkla alt çeneye yapılır ancak hekiminiz gerekli görürse üst çeneye de yapabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder