12 Mart 2015 Perşembe

Ortodontik Anomali Sebepleri

Alt çenenin önde olması ya da üst çenenin önde olması gibi çene anomalileri genellikle irsidir.

Üst çene darlığının en büyük sebebi ağız solunumu yapmaktan kaynaklanmaktadır. Burun yollarından kaynaklanan herhangi bir sebepten dolayı ya da alışkanlıktan dolayı ağız solunumu yapan kişilerde üst çene darlığı görülür. Buna bağlı olarak yan bölgelerde ters kapanışlar gözlemlenir. Ters kapanışlar çene ekleminde probleme neden olabilir. Bu iş için uygulanacak tedavi, üst çenenin değişik yöntemlerle genişletilmesidir.

Bazen bireyler çene kemiği büyüklüğünü ebeveynlerden birinden, diş büyüklüğünü ise diğer ebeveynlerden alabilirler. Eğer çene büyük ve dişler küçükse dişler aralıklı olur.
Eğer çene kemiği küçük ve dişler büyükse dişler sığmaz ve dişlerde çapraşıklık olur. Böyle durumlar "çapraz irsiyet" olarak isimlendirilir.
Bunların haricinde başka sebeplerde ortodontik anomalilere sebep olur. Bu sebepleri şöyle sıralayabiliriz: sürekli yalancı emzik ya da biberon kullanma, yutkunma esnasında dilin dişler arasına girmesi, kalem silgi ısırma...vb. Bu tip alışkanlıklar sonucunda dişler ters kuvvetlere maruz kalıp pozisyon değiştirebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder